Cu cantități mari de antioxidanți, proteine, fibre, vitamine și minerale, boabele de cătină sunt un aliment puternic, care este lăudat de numeroși doctori.
Originară din munții Himalaya, cătina este un fruct adaptabil cultivat în prezent în întreaga lume, unde fructele sale apar în toate formele, de la sucuri, la pudre, sau chiar produse de îngrijire a pielii. Cu toate acestea, marea majoritate a cătinei se cultivă în China, Mongolia, nordul Europei, Canada și în special în România de către fermieri ecologici independenți.
De ce este cătina un superaliment?
Boabele mici portocalii reprezintă aproximativ o treime din mărimea unei afine și ambalează de 12 ori mai mult cantitatea de vitamina C ca o portocală. Acestea sunt considerate un aliment puternic datorită conținutului ridicat de antioxidanți, proteine, fibre, vitamine și minerale
Grație acestor avantaje, cătina devine la fel de populară ca afina și rodia.
Cătina are o aromă acră-astringentă, surprinzător de tropicală, cu un gust similar dintr-un mix de lămâie, ananas și agriș, fruct asemănător cu zmeura. Boabele portocalii au căpătat o notorietate ridicată în comunitatea culinară, astfel felurile de mâncare și cocktailurile care conțin cătina au ajuns printre meniurile scumpe, mai ales în restaurantele cu stele Michelin.
Deși ar părea nouă integrarea în dietele noastre, fructele de cătină au fost venerate pentru beneficiile lor pentru sănătate încă din cele mai vechi timpuri. Frunzele, florile, semințele și fructele plantei de cătină sunt toate utilizate pentru proprietățile lor medicinale. De altfel, cătina se mândrește cu toate Omega – 3, 6, 7 și 9, vitamina C, E, B, A și beta-caroten.
Află totul despre aceste proprietăți extraordinare pentru sănătate pe care le oferă aceste boabe mici portocalii.
1. O sursă excelentă de energie pentru gustările zilnice
Consumul cătinei este în strânsă legătură de stilul de viață pe care îl adoptăm și în funcție de gust. Astfel, avem la îndemână mai multe variante de consum:
- La micul dejun sau ca o gustare între mese, pot fi consumate fructe deshidratate de cătină simple sau adăugate în porridge (terci de ovăz). Adaugă o lingură de fructe deshidratate cu nectar de cocos și vei beneficia de un aport de vitamina C, E și acid folic, în mod natural.
- Pentru dimineți energice și un aport ridicat de vitamina C, îți recomandăm sucul sau nectarul de cătină. Folosește 50 de ml în 250 ml de apă sau încearcă să îl introduci într-un mix cu alte sucuri și vei obține un cocktail natural plin de vitamine.
- Printre cele mai simple modalități de a include cătina în dieta noastră zilnică este pulberea obținută prin măcinarea fructelor ecologice de cătină. Vei beneficia de o cantitate impresionantă de vitamine și minerale adăugând o lingură de pulbere de cătină în aproape orice iaurt, smoothie, dulciuri și chiar în pâine.
- Pentru cei mofturoși sau pentru pofticioșii de dulce, avem o gamă de trei combinații de ulei și pulbere ecologică de cătină cu miere. Pe o felie de pâine prăjită sau simplă, o lingură din acest amestec va asigura, în orice moment al zilei, o clipă de răsfăț și un aport consistent de vitamine și minerale.
- Concentrația cea mai mare de beta-caroten și Omega 7, 3, 6 și 9 o vei găsi în uleiul ecologic de cătină obținut prin presarea la rece a fructelor de cătină. Doza recomandată este de 10 picături pe zi și se poate adăuga în orice gustare, în funcție de preferință, precum iaurt, porridge, smoothie, sucuri și inclusiv în prăjituri.
2. Pielea capătă un aspect strălucitor și hidratat
Când vorbim despre produsele naturale și certificate ecologic, putem lua în considerare folosirea lor pentru îngrijirea aspectului pielii.
Uleiul de cătină se absoarbe cu ușurință în piele și are un conținut bogat în substanțe nutritive benefice pentru piele. Poate fi adăugat în rutina zilnică de îngrijire și este potrivit pentru toate tipurile de ten, de la cel uscat, la ce gras.
Uleiul ecologic de cătină poate fi folosit cu rezultate vizibile și de către persoanele care suferă de acnee deoarece nu contribuie la blocarea porilor.
Mulțumită conținutului ridicat de beta-caroten, uleiul de cătină are o culoare de un roșcat vibrant, ce poate colora tenul. Vei putea împiedica acest lucru, folosindu-l în compoziție cu alte uleiuri benefice pentru piele, precum uleiul de migdale, in sau cânepă. O altă alternativă versatilă este de a introduce în crema de zi câteva picături până vei obține o culoare potrivită pentru tenul tău.
3. Cicatrizant pentru piele
Uleiul de cătină are o eficiență dovedită în tratarea rănilor provocate de arsuri sau tăieturi superficiale ale pielii.
În cazul arsurilor, uleiul de cătină va fi folosit după etapa de răcire a arsurii, prin aplicarea de comprese ce vor avea ca efect emolierea și hidratarea pielii. Senzațiile de durere și disconfort pot dispărea în scurt timp de la aplicarea uleiului de cătină.
În cazul tăieturilor superficiale, se recomandă dezinfectarea zonei afectate, aplicarea câtorva picături pe piele și masarea zonei.
4. Consumul ‘’aurului lichid’’ în starea lui naturală
Recomandarea noastră este să alegi uleiul de cătină în forma sa naturală deoarece vei avea certitudinea asupra a ceea ce consumi. Iată care sunt avantajele uleiului obținut din boabele portocalii în forma sa naturală:
- Nu vei consuma materialul din care sunt fabricate capsulele.
- Vei consuma un produs natural și mai puțin procesat.
- Consumând produsul natural în întregime fără alte adaosuri, va fi absorbit mai bine de către organism.
- Ai posibilitatea de a verifica sursa de proveniență a produsului.
- Beneficiezi de o întrebuințare mai mare, iar astfel îl poți adăuga în diverse produse, direct pe piele sau îl poți consuma ca atare.
5. Are un rol tonifiant pentru copii
Cătina poate fi consumată în siguranță de către copii. Este un remediu natural la îndemâna părinților care vor să-i protejeze și să le asigure o alimentație sănătoasă.
În ceea ce privește doza zilnica recomandata, aceasta se va înjumătăți față de dozele zilnice recomandate pentru adulți.
Pentru cei capricioși, poate fi combinat sucul de cătină cu sucul de morcov sau portocale, iar copiii vor accepta cu plăcere aceste combinații. De asemenea, le poate fi oferită cătina ecologică în amestecurile cu miere, fiind sursa unui desert sănătos.
6. O doză zilnică echilibrată într-un stil de viață sănătos
Echilibrul ar trebui să fie deviza noastră zilnică, atât în viața de zi cu zi, cât și în ceea ce privește alimentația. Astfel, dacă alegem să ne începem ziua cu un suc sănătos de cătină, putem să ne îmbogățim micul dejun cu un iaurt peste care vom adăuga o lingură de fructe uscate de cătină.
Pentru zilele aglomerate, în care organismul cere un aport mare de vitamine și minerale, putem folosi doar 10 picături de ulei de cătină sau 50 de ml de suc natural concentrat de cătină.
Fiecare dintre noi poate alege modul în care se poate consuma acest fruct miraculos, iar combinațiile pe care le avem la dispoziție sunt potrivite pentru orice vârstă.
Important este sa te asiguri că produsele pe care le consumi provin din surse sustenabile și sunt naturale.
Pătrunde în lumea miraculoasă a boabelor de cătină unde sănătatea se îmbină plăcut cu proprietățile valoroase ale acestui fruct. Fii creativ, incorporează cătina în cele mai bune forme ale sale și include-o în mâncărurile tale preferate. Și nu uita, posibilitățile de utilizare ale cătinei sunt nenumărate. Stil de viață sănătos, dezmierdare cu savoare și calități esențiale pe: https://energovita.ro/ .
Lasă un răspuns