Uleiul de cătină, beneficii pentru sănătatea corpului şi a pielii

postat în: Articole 0

Deși este un fruct relativ recent inclus în dietele noastre, cătina a fost cunoscută încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile aduse sănătăţii. Prin cei peste 200 de compuși activi (minerale, vitamine, acizi grași polisaturati, caroteni), fructul  de cătină este considerat unul dintre cele complete și valoroase produse naturale pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate precum și pentru întreținerea și îngrijirea pielii. Datorită acestor proprietăți, cătina este utilizată cu succes în industria alimentară, farmaceutică și industria cosmetică.

Dintre modalitățile în care putem consuma fructele de cătină, cel mai recomandat ar fi uleiul de cătină. Datorită concentrației ridicată de Omega 3,6,9,7,Vitamina C, complexul de vitamine B, caroteni, Vitamina A, Vitamina E, magneziu, fier şi calciu, uleiul de cătină este cel mai valoros produs obținut din fructele de cătină. Presarea la rece a fructelor uscate de cătină conservă în totalitate efectele benefice ale compuşilor acestuia. Într-un litru de ulei de cătină obținut prin presarea la rece se regăsesc aproximativ 35 de kg de fructe în stare proaspătă.

 

1.Ce nutrienți conține uleiul de cătină?

Uleiul de cătină este bogat în acizi grași, Omega-3,6, 7 și 9.

În comparație cu alte uleiuri vegetale,  în compoziția uleiului de cătină regăsim:

  • combinația unică între acizii de tipul Omega 3, 6, 7 și 9
  • complex de vitamine (A, C, D, E, F, K, P, și B),
  • multipli Caroteni (beta-caroteni, luteină,
  • săruri minerale inclusiv zinc, fier, calciu, zaharuri și pectine.

Aceste tipuri de substanțe active pot fi folosite și că “ingredient principal” pentru prevenirea sau remedierea unor afecțiuni la nivelul întregului organism.

2. Acțiune terapeutică, beneficii pentru sănătate

2.1. Remediu pentru îngrijirea pielii

Uleiul de cătină are un conținut ridicat de Vitamina C, A, E, iar concentrația mare de acizi grași face din acesta un ingredient de valoare pentru produsele cosmetice și de îngrijire a pielii.

  • Stimulează procesul de regenerare și vindecare a rănilor, caracteristica datorata acidului Omega-7  ce activează funcțiile fiziologice ale pielii și reduce cicatricile.
  • Hidratează pielea intens și împiedică pierderea apei din organism. Conținutul de 30% din acizii grași saturați asigură o hidratare eficientă a pielii.
  • Îmbunătățește structura, aspectul și tonusul pielii. Procentul ridicat de acid gamma-linoleic (Omega 3,6,9) favorizează pătrunderea cu ușurință a uleiului de cătină în straturile pielii.
  • Are efect antirid și regenerativ. Efectul este generat de prezența Vitaminei A, care se regăsește în compoziția uleiului, sub formă de carotenoizi și a Vitaminei E, sub formă de tocoferoli.
  • Efect antioxidant și protector împotriva radiațiilor nocive UVA și UVB, grație Vitaminei C, care se regăsește în conținutul ridicat al uleiului de cătină.
  • Favorizează vindecarea arsurilor, escarelor și a rănilor dificile. Acidul Omega 7, în concentrație de peste 42%, stimulează procesele regenerative în epidermă.
  • Ameliorează acneea prin reglarea metabolismului pielii. Acidul linoleic găsit în uleiul de cătină stimulează funcția glandelor sebacee, deblochează porii și poate limita apariția punctelor negre.
  • Hidratează pielea scalpului, susține regenerarea părului deteriorat și poate preveni căderea părului.
  • Tratează eficient dermatozele și alte boli de piele grație concentrației ridicată de Omega-7, Vitamina A, și vitamina E.

 

2.2. Remediu pentru sanatate 

Împreună cu alte produse din cătină, uleiul de cătină este utilizat ca terapie adjuvantă în prevenirea și tratarea multor boli.

  • Susține și îmbunătățește sistemul imunitar.
  • Susține tratamentul ulcerelor gastrice, duodenale și intestinale gratie Omega 7 ce contribuie la protejarea mucoasei stomacului.
  • Îmbunătățește funcția digestiva și metabolismul. Poate fi folosită în tratarea simptomelor diareii sau în constipație.
  • Scade nivelul colesterolului prin intermediul concentrației mari de Omega 7, 3, 6, 9.
  • Îmbunătățește circulatia și contribuie la o bună funcționare a inimii.
  • Recomandat în bolile febrile, în special cele cauzate de viruși și bacterii prin concentrația ridicată de Vitamina C, care contribuie la întărirea imunității și refacerea organismului în perioadele intense.  
  • Eficiența dovedită în tratarea sindromului ochiului uscat. Concentrația ridicata de Beta-caroten favorizează transformarea la nivel intestinal a Vitaminei A. 
  • Poate fi utilizat ca supliment alimentar împotriva bolilor hepatice.

3. Cum să adăugați uleiul de cătină în dieta dumneavoastră

Uleiul ecologic de cătină poate fi inclus cu ușurință în rutină zilnică.

Recomandarea specialiștilor este utilizarea zilnică a câte 20 de picături. Îl puteți adaugă în smoothie, sucuri sau porridge (terci).

Pentru pentru cei ce preferă mierea, va recomandăm două combinații unice ce pot fi folosite atât că supliment alimentar cât și că desert: uleiul ecologic de cătină cu miere și uleiul și pudra ecologică de cătină cu miere.

Dacă sunteți interesați în mod special de beneficiile pentru îngrijirea pielii de cătină, luați o cantitate mică de ulei ecologic de cătină și aplicați-o direct pe piele și pe păr. Uleiul păstrează culoarea portocalie vie a boabelor, așa că puteți să-l diluați cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale sau să-l adăugați în crema de îngrijire zilnică.

Uleiul de cătină este un ingredient magic pentru sănătatea umană. Pe lângă faptul că este benefic pentru numeroase afecțiuni, ne ajută să avem o piele mai frumoasă, un ficat sănătos, o tensiune arterială corespunzătoare și un sistem imunitar puternic. 

Merită să-l încerci! Dă-i un impuls corpului tău și adoptă un stil de viață sănătos! Încearcă și tu uleiul ecologic de cătină și menţine corpul sănătos pentru mulți ani: https://energovita.ro/alimente/ulei/ .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *